
Publicismen er presset – fælles forsvar for friheden
Egmont er medunderskriver på en kronik om, hvordan vores publicistiske indhold blokeres, nedprioriteres og censureres af tech-giganterne, og hvordan. AI-modeller træner på vores indhold uden vores samtykke.
For snart fire år siden etablerede de danske medier en kollektiv forvaltningsorganisation, DPCMO, som skulle forvalte de nye rettigheder, Folketinget gav medierne over for techgiganterne. Rettigheder, som skulle gøre det muligt for presseudgiverne selv at bestemme, hvem der må bruge vores indhold, hvordan og til hvilken betaling.
Vi troede dengang, at reglerne havde potentialet til at varsle en ny tid, hvor vi kunne styrke den offentlige samtale. Hvor tech tog ansvar. Og hvor vores indhold ikke blev censureret efter andres værdier og holdninger.
Der er sket meget siden. Og desværre ikke til det bedre. Vores publicistiske indhold blokeres, nedprioriteres og censureres af tech. AI-modeller træner på vores indhold uden vores samtykke. AI-løsninger lanceres med det formål at beholde brugerne/borgerne i techs univers. AI-løsninger, som desværre også hallucinerer, er biased og direkte kan manipulere og misinformere danske børn, unge og ældre.
Som professionelle medievirksomheder skal vi naturligvis bruge teknologien klogt til gavn for danskerne. Vi skal være innovative og skabe nyt kvalitetsindhold og formater, der er relevante for danskerne. Det er kernen i vores aktiviteter. At skabe og fortælle historier. At oplyse og udfordre. Vi er ikke fejlfri, men vi tager vores opgave alvorligt. Vi tager danskerne alvorligt.
I DPCMO-regi står vi sammen, fordi vi trods vores forskelligheder har noget afgørende til fælles: vi er alle sat i verden for at støtte demokrati og sammenhængskraften i hele Danmark.
Derfor har vi også sammen indgået midlertidige aftaler med bl.a. Google og Microsoft, vi samarbejder med Dansk Sprogmodel Konsortium og udenlandske AI-selskaber, som anerkender ophavsretten og nyheders værdi. Men ikke alle techselskaber vil anerkende de danske regler. Vi har forgæves prøvet mægling med Meta (Facebook/Instagram og WhatsApp), TikTok, OpenAI (ChatGPT) og Google Gemini. Vi har forgæves prøvet voldgift med Meta og TikTok. Vi har anmeldt Apple til politiet, da Apple har lavet en nyhedstjeneste udelukkende på vores indhold uden aftale. Vi har bedt EU Kommissionen om hjælp til at få adgang til data hos Meta og TikTok. Vi har bedt Ophavsretslicensnævnet om at bistå, så LinkedIn efterlever dansk ret. Vi har inddraget Radio- og tv-nævnet i sagen om Facebooks svindelannoncer. Og DSA-tilsynet over for Meta.
Vi prøver med dialog og ønske om samarbejde, men må konstatere, at i globale sammenhænge er Danmark et lille land, og for visse globale virksomheder er det ikke en gang en prioritet at mødes med danske aktører som os eller danske myndigheder - de vil hellere tage samtalen igennem en skov af advokater. Det kan få store konsekvenser for de danske medier, som ikke får adgang til ny teknologi og viden, og som ikke effektivt kan håndhæve vores rettigheder, fordi vores eneste alternativ er årelange retssager. Det er ikke en præmis, vi skal acceptere, hverken som medier eller som politikere - for der er meget på spil!
Det handler helt grundlæggende om danskernes adgang til troværdigt og mangfoldigt nyhedsindhold. En fælles offentlighed, hvor vi forstår, hvad der er sandt og falsk, er afgørende for vores demokrati, og hvor vores indhold engagerer danskerne lokalt, regionalt og nationalt ved at understøtte sammenhængskraft og fællesskaber samt sikre, at mennesker med magt bliver holdt ansvarlige - det er grundlæggende for demokratiet.
Danmark overtager EU-formandskabet 1. juli. Statsministeren siger, vi har brug for mennesker, der tør. Mennesker, der tør tage ansvaret på sig, fordi Europa står i en skæbnestund. Derfor skal vi øge vores modstandskraft og opruste demokratisk.
Kulturministeren er lige så klar. De europæiske demokratier er under angreb fra fake news og udenlandsk påvirkning. Det kalder på oprustning, og her er kulturen og stærke uafhængige medier afgørende forsvarsvåben. Ministeren vil gøre ophavsret og kulturen til hjørnesten i det europæiske demokratiforsvar og en prioritet under formandskabet.
Vi ser frem til, at Danmark fortsætter lederskabet på denne vigtige europæiske dagsorden og til at bidrage i dette afgørende arbejde, hvor vi allerede har delt en række konkrete forslag med Folketinget og Regeringen. Vi må tage et opgør med tech selskabernes lovløshed. De skal have en juridisk ansvarlig landechef i hvert land, de agerer i, som har mødepligt og kan stilles til ansvar, hvis regulering omgås eller myndighedsdialog undviges. Og vores regler skal kunne håndhæves effektivt. Skal vi lykkes, kræver det mod, nytænkning og sammenhold. Velinformerede borgere og velfungerende markeder er de stærkeste garantier for demokrati, fred, frihed og velstand.
Aller Media, adm. direktør Michael Aller
Altinget/Mandag Morgen, adm. direktør Anne Marie Kindberg
Baggrund Medier, direktør Anne Sofie Christensen-Dalsgaard
Berlingske Media, koncernchef og udgiver Anders Krab-Johansen
Bonnier Publications, EVP & Content Chief Officer Elisabeth Halmø
Bornholms Tidende, adm. direktør Kristoffer Gravgaard
Computerworld, adm. direktør John Kristensen
Dagbladet Børsen, adm. direktør Jesper Buchvald
Dagbladet Information, adm. direktør Stine Carsten Kendal
Der Nordschleswiger, chefredaktør Gwyn Nissen
Det Nordjyske Mediehus, adm. direktør Morten Vinther Jensen
DJ-Medier og Kommunikation, forperson Allan Boye Thulstrup
DR, generaldirektør Maria Rørbye Rønn
Egmont, adm. direktør Steffen Kragh
Fagbladet FOA, chefredaktør Klaus Lange
Folkeskolen, adm. direktør Andreas Marckmann Andreassen
Føljeton, adm. direktør Søren Ipland
Herlev Bladet, adm. direktør Steffen Glaas
JFM, adm. direktør Jesper Rosener
Kristeligt Dagblad, adm. direktør Hans-Christian Kock
LandbrugsMedierne, adm. direktør Christian Friis Hansen
Lolland-Falsters Folketidende, adm. direktør Ole Sloth
Mediehusene Midtjylland, adm. direktør Alex Nielsen
Ritzaus Bureau, adm. direktør Jacob Kwon
SEIN, chefredaktør Camilla Angaard Nielsen
Sjællandske Medier, adm. direktør Jens Nicolaisen
TV 2, adm. direktør Anne Engdal Stig Christensen
TV 2 Bornholm, direktør Camilla Kjems
TV 2 Fyn, direktør Thomas Funding Therkildsen
TV 2 Kosmopol, direktør Morten Kjær Petersen
TV MidtVest, direktør Lone Sunesen