
Nordisk Film: God ny filmaftale
Flere penge til den enkelte film og en øget forpligtelse for DR og TV 2 til at investere i dansk film. Der er ros til den nye filmaftale fra Egmont-ejede Nordisk Film, der dog også gerne havde set en overgangsordning for kulturbidraget, så de tiltrængte penge kunne komme i spil allerede nu.
Regeringspartierne - Moderaterne, Socialdemokraterne og Venstre - har sammen med SF, de Radikale, Enhedslisten, Dansk Folkeparti, Alternativet og de Konservative netop offentliggjort en filmaftale, som vil være med til at sikre end bedre og mere bæredygtig økonomi for danske film.
Aftalen rummer bl.a. et krav til DR og TV 2 om at købe visningsrettigheder til danske film for samlet mindst 45 millioner kroner årligt samt en målsætning om, at Det Danske Filminstitut skal tildele ekstra støtte til film, som ikke opnår støtte fra de regionale filmfonde, og hvor det ikke giver mening at filme i de regionale fondes områder. Det glæder Egmont-ejede Nordisk Film, der også hilser velkommen, at der skal ses på fremtidens filmstøtte og muligheden for at indføre incitamentsordninger, der tilgodeser publikumssucceser, som man allerede kender det fra Norge og Sverige.
”Tak til kulturminister Jakob Engel-Schmidt og regeringspartierne - Socialdemokraterne, Venstre og Moderaterne - samt SF, de Radikale, Enhedslisten, Dansk Folkeparti, Alternativet og de Konservative for at være lydhøre, og tage ansvar. Vi er glade for den brede filmaftale. Det er rigtig godt, at public service-stationerne nu bliver forpligtet til at tage et øget ansvar for dansk film, men på et niveau så de også kan have egen serieproduktion. Det er også godt, at der fremover kommer mere støtte til film, som ikke opnår regional finansiering. Vi er desuden klar til konstruktivt at deltage i en undersøgelse af, hvordan fremtidens filmstøtte kan indrettes, og hvordan der kan skabes stærke incitamentsordninger. Vi skal huske på, at vi er i en situation, hvor danske film er voldsomt underfinansierede,” siger Nordisk Films adm. direktør, Allan Mathson Hansen.
Han hæfter sig desuden ved andre gode dele af filmaftalen: At der for eksempel skal laves en strategi for støtte til indhold målrettet børn og unge, at der skal fokuseres på øget talentudvikling, og at der oprettes et nyt institut for spiludvikling.
Filmaftalen nævner også det kulturbidrag, som blev vedtaget i medieaftalen tidligere på året, og som ifølge regeringen betyder knap 100 mio. koner om året fra 2025 til film-, serie- og dokumentaromådet.
”Det er godt og helt afgørende, at der nu bliver tilført flere penge til dansk film. Vi havde håbet, at politikerne ville indføre en overgangsordning, så den ekstra støtte fra streamingtjenester kunne komme ud og arbejde allerede nu, fordi krisen i det danske produktionsmiljø er alvorlig. Men samlet set er vi godt tilfredse med filmaftalen, som på sigt vil sikre en mere bæredygtig filmbranche, der producerer stærke, brede og publikumsvenlige film,” siger Allan Mathson Hansen.
Nordisk Film havde også gerne set, at medieordførerne havde forpligtet sig til at drøfte en produktionsrabat med deres erhvervsordfører-kolleger med henblik på at finde en løsning. Danmark er nu sammen med Luxembourg det eneste land i Europa, som ikke har en produktionsrabat, som også lande med sammenlignelige kulturstøtteordninger har.
”Vores branche lider voldsomt under, at Danmark er det eneste EU-land uden en skattemæssig produktionsrabat, som gør at vi bliver fravalgt som produktionsland af de store udenlandske medieselskaber. Det betyder både tab af arbejdspladser, tab af kulturel branding af Danmark, og at vi ikke får finansiering til dansk indhold. Vi håber meget, at kolleger på tværs af Folketinget snart vil finde en løsning, som en samlet branche efterlyser,” siger Allan Mathson Hansen.
Egmont er Danmarks største mediekoncern og står bag Nordisk Film, Story House Egmont og Lindhardt og Ringhof samt Cappelen Damm og TV 2 i Norge.