Scene fra Jussi Adler Olsens film ´Den Grænseløse´

Vi viderefører et af Danmarks mest populære film-universer 

Filmatiseringen af Jussi Adler Olsens populære bogserie om Afdeling Q har udviklet sig til et af de mest populære film-franchises siden Olsen-banden. For at lave storfilm kræver det også et stort filmselskab i ryggen som Nordisk Film, der både har produceret, distribueret og markedsført de seneste film i rækken, Marco effekten og Den Grænseløse.

 

Stærke historier

Nordisk Film er noget af tætteste, man i Norden kommer på et filmstudie, som vi kender det fra USA. Derfor var det også oplagt, at netop Nordisk Film skulle producere og videreføre Jussi Adler Olsen univers efter de fire første film om Afdeling Q.

At lave en film som Den Grænseløse krævede ikke bare en stor produktion, men et koordineret samarbejde på tværs af flere afdelinger i Nordisk Film for at filmens fulde potentiale kunne indfries. Allerede før filmen gik i produktion, blev der sat strøm til en kæmpe lanceringsmaskine, hvor filmens identitet og positionering blev skabt bl.a. på baggrund af interviews med producer og instruktør, så man undervejs i filmoptagelserne kunne lave indhold til lanceringskampagnen. Promoveringen af Den Grænseløse kulminerede i et overvældende Afdeling Q-univers på Nørreport station centralt i København, hvor plakater og skuespillere i ugen op til premieren skabte opmærksomhed og sikrede den høje eksponering – alt sammen nøje tilrettelagt af marketing- og SoMe-teamet i Nordisk Film.

Filmene forholder sig først og fremmest til et eksisterende fiktionelt univers, og det er derfor en særlig størrelse at lave en Afdeling Q-film, som skal favne så mange danskere som muligt - både et engageret biografpublikum og bøgernes trofaste læsere.

“Det er derfor ekstremt vigtigt, især for denne type film, at man har de rigtige kreative kræfter med ombord, med erfaring og et stærkt genrekendskab, da det er meget svært at lave en sådan film, så den bliver vellykket,” forklarer Mikael Rieks, der er producer på Den Grænseløse.

Her spiller filmstudie-modellen en vigtig rolle, og fordi Nordisk Film består af både filmproduktion, filmdistribution og biografer kunne man fra starten gøre hele arbejdet med filmen til et fælles projekt. Nordisk Film har gennem sin lange historie produceret store danske filmskatte, der stadig bliver vist den dag i dag. Ambitionen med Afdeling Q-filmene og Jussi Adler Olsens univers er, at de på tilsvarende vis skal få en central plads i den danske filmskat. og blive en del af Nordisk Film store film katalog, hvor denne type film har stor værdi.

“Det er ret unikt, at vi har et filmunivers, der udspiller sig på dansk grund, og som er så populært både på bog og på film. Samtidig er det sjældent, at vi i dansk litteratur, film og kultur har noget, der har så stor kommerciel impact.”

Den Grænseløse havde dansk premiere 1. februar 2024 og er instrueret af Ole Chrisian Madsen med Ulrich Thomsen i hovedrollen som Carl Mørck. Filmen er indtil videre set af mere end 300.000 i de danske biografer.

Flere stories