Dreng der står trist på en skolegang

Skolefravær løses i fællesskab

Tomme stole er desværre blevet mere almindeligt i landets klasseværelser. Et højt fravær kan være et udtryk for, at børn har det svært og har brug for hjælp.

Støtte til børn og unge

Ella fik ondt i maven, når det snart var mandag igen. Filip udviklede symptomer på stress, og i næsten to år var han ikke i skole. Sådan fortæller to børn om deres oplevelser med skolefravær til Børns Vilkår i ”Fortællinger om en hverdag uden skolegang”.

I skoleåret 2018/2019 var der over 75.000 børn med et fravær på over 10 %. Det svarer til 20 skoledage på et år. I 2022-2023 var tallet oppe på 100.000 børn med et fravær på mere end 10 %.

Børn og unge med højt skolefravær er bl.a. i risiko for at få lavere karakterer ved folkeskolens afgangseksamen og har lavere sandsynlighed for at påbegynde og afslutte en ungdomsuddannelse. Derfor indgik Egmont i 2019 et partnerskab med Børns Vilkår om at nedbringe skolefravær.

For mange børns vedkommende er fraværet ikke selve problemet, men snarere barnets løsning på et problem. Børns Vilkår peger derfor på, at de voksne skal være gode til at vise nysgerrighed omkring, hvad det er, barnet reagerer på.

Børns Vilkår tomme stole

Tomme stole på slotspladsen

Udover at udvikle konkrete værktøjer til forældre, skoler og kommuner har Børns Vilkår arbejdet med at påvirke dagsordenen på Christiansborg.

I forbindelse med åbningen af Folketinget 2020 stillede Børns Vilkår hundredvis af tomme stole foran Christiansborg. Hver stol repræsenterede et barn, der ikke kommer i skole. På stolene stod der citater fra børn, som fortalte, hvorfor de var fraværende.

Kampagnen fik meget omtale og international anerkendelse. Desværre er udfordringen endnu ikke løst, og derfor er vi i Egmont glade for at have forlænget samarbejdet med Børns Vilkår, så vi kan arbejde for, at flere børn kan komme tilbage i skole.

Flere stories