Scene fra filmen ´Ustyrlig´

Filmen der udløste en officiel undskyldning

Omkring 500 kvinder var i perioden 1923-1961 ufrivilligt anbragt på kvindeanstalten på Sprogø. I kølvandet på den Nordisk Film-producerede film Ustyrlig gav den danske regering en officel undskyldning til dem. 

Stærke historier

Ustyrlig er en smuk og barsk fortælling om retfærdighed og håb, som skildrer et mørkt kapitel i Danmarkshistorien. Filmen er baseret på virkelige hændelser og fortalt fra kvindernes perspektiv for at fremme deres historie og yde dem den retfærdighed, de fortjener.  

“Det var vigtigt for os ikke at lave en offerhistorie, men i stedet fortælle historien om nogle kvinder, som ikke passede ind i normen, der var sat for den tid,” fortæller producer på Ustyrlig, Matilda Appelin fra Nordisk Film Production.  

Ustyrlig

Nordisk Film har skabt en film, der vækker stærke følelser hos publikum og samtidig har været med til at sætte kvindernes historie fra Sprogø på den politiske dagorden igen. Fortællingen om den fortrængte historiske begivenhed var medvirkende til, at den danske regering i 2023 gav kvinderne en officel underskyldning på vegne af den danske stat.  
 

“Ustyrlig” er en film, som Nordisk Film og Egmont er meget stolte af at have produceret, da det er sådan type fortælling, som indkapsler det vi gør - fortæller historier, der har betydning for mennesker og det samfund, vi er en del af. 

Ustyrlig

Flere stories