Anna Juhl

En vigtig stemme i psykiatridebatten

Superskurk er en rå, akut og kærlig bog skrevet inde fra en psykisk sygdom. Bogen er skrevet af forfatter og debattør Anna Juul – og er en af de stærke stemmer, som vores danske forlag Lindhardt og Ringhof har været med til at bringe ud i verden. 

Stærke historier

Anna Juul har kæmpet med psykisk sygdom siden teenageårene, og i den autofiktive roman Superskurk beretter hun med humor, alvor og sårbarhed om sit liv med en psykisk sygdom.  

Siden udgivelsen har Anna Juul og redaktør Iben Konradi Brodersen mærket, hvordan bogen har gjort en forskel – særligt for de mange læsere, som kan spejle sig i den. Den tilbyder nemlig et anderledes og unikt indblik i livet med en psykisk sygdom:

Det er ikke en recovery-story, og den er ikke skrevet af en, der kigger tilbage. Den er ligesom skrevet 'indefra'. Det kunne jeg godt selv have brugt, for det er jo så hårdt, når man står midt i det,” siger Anna Juul og tilføjer:

Redaktør Iben Konradi Brodersen har især bidt mærke i, hvordan Superskurk er blevet sin helt egen stemme i debatten om det psykiatriske system:  

”Den giver et anderledes bidrag til positiv forandring, fordi det er noget andet at læse Superskurk end at se et panel af eksperter tale om det psykiatriske system”. 

Bogen, som i Kristeligt Dagblad er blevet kaldt “En af 2023’s vigtigste bøger”, har føjet et nyt perspektiv til den offentlige debat og skubbet til samtalen om en presset psykiatri. Som et resultat blev Anna Juul i sommeren 2023 blandt andet kåret som Årets Sundhedsdebattør af Danske Regioner for sin markante stemme i debatten om det psykiatriske system. 

”Lindhardt og Ringhof skal være et talerør for mange forskellige stemmer: Og Superskurk er én af de stemmer, som er vigtig, at vi får ud i verden,” slutter Iben Konradi Brodersen.

Flere stories